Hanny van Brakel (CU) vergeet nooit voor wie ze het doet

Hanny van Brakel is een laatbloeier. Politiek gezien dan. Pas na haar 50ste werd ze politiek actief. In 1996 werd ze lid van de RPF (voorloper van de ChristenUnie), in 2001 werd ze burgerraadslid in Overbetuwe. En in 2006 raadslid. Niet dat ze dat ooit ambieerde: “ik zie het meer als een roeping”.

Hanny is geboren in Oosterbeek. Ze komt uit een groot en hecht gezin met negen kinderen. Zij is het derde kind en het oudste meisje. Haar vader was lid van de RPF (samen met de GPV voorloper van de ChristenUnie). Haar moeder was actief in de vrouwenvereniging van de kerk. Aan tafel werd er ongetwijfeld gepraat over maatschappelijke zaken.

Nu woont ze alweer meer dan 30 jaar in Randwijk, samen met haar man en ooit ook haar twee dochters. Die zijn inmiddels al lang volwassen en het huis uit. Hanny is zelfs al oma van drie kleinkinderen.

Hanny van Brakel, gemeenteraadslid ChristenUnie Overbetuwe

Kerk en schoonheid

Inmiddels werkt ze niet meer maar ze heeft een lange carrière achter de rug. Ooit begon ze als ambtenaar in Renkum. Daarna volgde ze een opleiding tot schoonheidsspecialiste. Vervolgens heeft ze jarenlang een salon aan huis én in een psychiatrisch ziekenhuis gehad. Ook was ze 10 jaar docent schoonheidsverzorging aan een particuliere opleiding in Nijmegen. Dit werk deed ze totdat ze raadslid werd in 2006. En ze was 8 jaar lid van de Raad van Toezicht van een zorginstelling.

Daarnaast is ze altijd actief geweest in de kerk (evangelische gemeente Wageningen). Ze gaf leiding aan het pastoraal team. Momenteel zit ze in het bestuur van haar kerk.

Welzijn

Hanny is naast fractievoorzitter en enig raadslid van de CU ook plaatsvervangend raadsvoorzitter. Hierdoor heeft ze veel extra taken. Gelukkig hoeft ze in haar fractie niet alles alleen te doen. Met 4 burgerraadsleden kunnen ze de onderwerpen ietwat verdelen. En gelukkig kan ze heel snel lezen.

De thema’s die haar het meest aan het hart gaan zijn die dingen die echt invloed hebben op het welzijn van mensen. Dat zijn de onderwerpen die ze heel belangrijk vindt.

Opbouwende gemeente

Ze heeft het naar haar zin in de gemeenteraad: “Overbetuwe is een hele fijne gemeente. De meeste mensen vinden het hier goed wonen. Het is een opbouwende gemeente. Jammer dat je meestal vooral de negatieve geluiden hoort.”

Over haar mederaadsleden zegt ze: “We kunnen elkaar goed vinden en goed samen beslissingen nemen.”

De inwoners weten haar te vinden. “Ik word gebeld, soms gemaild. Ik luister altijd, ik ben tenslotte gekozen door de burgers. Altijd probeer ik een oplossing te vinden. Het is belangrijk om niet je eigen ding te gaan doen en niet te vergeten voor wie je het doet.”

 

Vogeltjes

Een vol leven, dat heeft ze. Ter ontspanning doet ze aan fitness en wandelt en leest ze graag. En kijkt ze naar haar verzameling vogeltjes. Die van glas of steen zijn en in haar huis en tuin staan. “Ik houd van glas. Vind glas heel mooi, zo kunstig gemaakt, heel knap.”

Is ze er de volgende raadsperiode nog bij? “Dat ligt er aan of iemand het stokje wil overnemen…”

Zoeken

Volg ons