Mickel Langeveld (GroenLinks) houdt van factchecken

14 jaar geleden werd Mickel Langeveld’s eerste dochter geboren. Dat was het moment voor hem om politiek actief te worden. Hij belde met GroenLinks, woonde een vergadering bij en voilà, anderhalve maand later was hij bestuurslid. Inmiddels is hij alweer 10 jaar raadslid in Overbetuwe.

Mickel komt oorspronkelijk uit Cuijk, maar weet door zijn raadswerk nu alles over Elst, zijn woonplaats. “Het raadswerk vind ik heel leuk. Je komt erg veel over je woonomgeving te weten. Als ik anderen warm probeer te maken voor de lokale politiek, gebruik ik ook altijd dat argument.”

Fractievoorzitter Mickel Langeveld van GroenLinks in de gemeenteraad Overbetuwe

Gewoon aanbellen

Het lezen van de lokale kranten, vooral ook de huis-aan-huis bladen, is een van de manieren waarop hij op de hoogte blijft van wat er speelt. “Soms probeer ik dan in contact te komen met belanghebbenden. Gewoon aanbellen en vragen naar hun mening. Mensen waarderen dat enorm, ik heb hier alleen maar positieve ervaringen mee.”

Werk, gezin en politiek

Mickel werkt 4 dagen per week bij het Kadaster in Apeldoorn als Informatiemanager. Daarnaast komt dan het raadswerk, wat hem zo’n 2 a 3 avonden in de week kost. Plus natuurlijk de uren voorbereiding. En dan heeft hij ook nog 3 puberdochters waarvoor hij graag tijd vrijmaakt. “Ik probeer nu vaker thuis te zijn voor hen. Pubers hebben het nodig.” Door die dochters is hij ook nog hockeycoach en kun je hem af en toe als scheidsrechter vinden bij de wedstrijden van zijn jongste dochter. “Soms hoor je dat mensen steeds passiever worden en minder maatschappelijk actief zijn. Daar geloof ik niets van, ik zie om me heen juist heel veel mensen die iets in de samenleving doen.”


Ontspanning

Waar anderen sporten (“in mijn gedachten sport ik nog steeds, ook al heb ik mijn abonnement al twee jaar niet gebruikt”), koken of lezen, speelt Mickel graag wargames. In een team strijden tegen een ander team. Interessante combinatie, gezien zijn GroenLinks-hart: “Het is voor mij gewoon pure ontspanning”.
 

Uitzoeken

Het onderwerp dat Mickel aan het hart gaat is de vluchtelingenopvang. Mickel:  “Ik word heel erg geraakt door de manier waarop de samenleving dreigt te escaleren. Ik kan dan nauwelijks begrijpen waarom sommige mensen niet om kunnen gaan met de komst van vluchtelingen. Dan verdiep ik me daar helemaal in en dan probeer ik te achterhalen wat er toch aan de hand is. Hoe kun je dat veranderen?”
 

Factchecken

Mickel is actief op Twitter: “ik zie Twitter als een soort thermometer van de samenleving en haal daar veel signalen uit.” Mickel kan naar eigen zeggen niet tegen ‘uit je nek blaten’. Met uitspraken waarvan hij denkt ‘dit kan niet kloppen’ gaat hij aan de slag. Door ze helemaal uit te zoeken. Om vervolgens degene die de uitspraak deed er even fijntjes aan te herinneren dat je niet zomaar alles klakkeloos moet overpennen.
 

Ambitie

Hoe ziet de toekomt er voor hem uit? “Momenteel ben ik op zoek naar wat ik hierna ga doen. Eerst nog 2 jaar lokale politiek. Ik verwacht daarna het stokje over te gaan dragen. En dan hoop ik dat er iets op me afkomt. Een combinatie van werk en politiek. Want die politiek is er, dat zit in mijn hart. Het lijkt me mooi om iets te gaan doen waarbij kinderen uitgedaagd worden om met handen en hart bezig te zijn.”

Zoeken

Volg ons