Julian van Dam (CDA), life is good!

Julian van Dam is met zijn 27 jaar het jongste raadslid van de gemeente Overbetuwe. Daarnaast zit hij in een aantal besturen en werkt hij fulltime in Den Bosch bij de IND als jurist waar hij beslist over de toelating van asielzoekers. Hij kan het allemaal goed combineren: “Ik ben eigenlijk nooit gestrest”.

Julian is tijdens zijn studie rechten in Nijmegen voor het eerst echt in aanraking gekomen met de politiek. Mede dankzij vrienden groeide zijn interesse snel. Na een lidmaatschap van een werkgroep van Justitie en Binnenlandse Bestuur, had hij de smaak goed te pakken. Hij ging op zoek naar een partij die het dichtst bij hem stond. Dat werd het CDA.

Julian van Dam

Politieke spel

“Het mooie van de lokale politiek is dat je midden in de samenleving staat, het is actueel, dichtbij en je ziet waar je het voor doet”, vertelt Julian: ”Maar ik vind ook het politieke spel erg interessant. Ik ben nog niet zo lang raadslid, maar groei er steeds meer in. Onlangs heb ik nog de CDA Talent Academie afgerond. Dit was erg intensief maar ook erg waardevol om  meer te leren over de achtergrond van politiek en de praktische toepassing ervan. Mensen vragen me wel eens of het niet saai is, maar juist omdat het zo dichtbij je staat is het helemaal niet saai.”

Internationale vriendenkring

Tijdens en na zijn studie heeft Julian lange tijd in Rome gewoond, gestudeerd en gewerkt. De stad voelt voor hem als een tweede thuis, hij spreekt vloeiend Italiaans, en kan geblinddoekt zijn weg vinden. Hij heeft daar veel vrienden opgedaan die overal vandaan komen. “Ik bezoek ze graag. Om te sightseeën in Beijing, te feesten in Italië of gewoon te relaxen aan de Donau in Oostenrijk” gaat hij verder. “Maar naast reizen vind ik het ook heerlijk om te lezen, te sporten of uit te gaan met vrienden; eigenlijk zit ik niet snel stil!”

Samenwerken

Het leuke van het raadswerk vindt Julian de diversiteit van het werk, maar ook het samenwerken met collega raads- en burgerleden. Binnen de fractie houdt hij zich vooral bezig met de ruimtelijke onderwerpen.

 “Gemiddeld ben ik 2 avonden per week bezig met mijn raadswerk. Omdat ik fulltime werk probeer ik geen raadswerk in het weekend te doen. Zo blijft er ook nog voldoende tijd over voor familie, vrienden en mezelf. Ik heb daar wel een goede balans in gevonden.”

Landelijke politiek

Julian vindt de plaatselijke politiek erg leuk om te doen, hij wil hier ook zeker verder in. Concrete ambities om op andere niveaus politiek te bedrijven heeft hij op dit moment nog niet. Hoewel, ooit een plekje in de provincie of Eerste Kamer toch wel leuk zou zijn!

Zoeken

Volg ons