José Rouwenhorst (VVD) kan niet stil zitten

Wie is José Rouwenhorst, gemeenteraadslid voor de VVD in de gemeente Overbetuwe? Een gesprek over de lol van de politiek, grijze mannen in dito pakken en de liefde voor Frankrijk.

“Politiek, dat zijn toch van die oude mannen in grijze pakken?” Dat was José Rouwenhorst’s eerste reactie toen ze werd gevraagd om politiek actief te worden. “Nou, daar kun jij dan mooi verandering in brengen”, kreeg ze als weerwoord. José: “Ik dacht, ja daar heb je gelijk in.” Inmiddels is ze ruim 4 jaar raadslid voor de VVD, na eerst nog een tijdje burgerraadslid te zijn geweest.

José Rouwenhorst

“Gewoon nadenken en vooral  doorvragen”

Het burgerraadslid zijn vond ze ontzettend leuk en leerzaam. “Alles was nieuw. Ik ervoer hoe je als niet-politicus met een gezond stel hersens heel veel kunt toevoegen. Gewoon nadenken en doorvragen. ”

“Waar ga je staan? Niks is zwart-wit”

De lol van de politiek zit ‘m volgens José in het bepalen van je standpunt. “Waar ga je staan? Niks is zwart-wit. Ik heb gevoel voor tegengestelde standpunten. Wat ik wel lastig vind aan de politiek is dat een genuanceerd standpunt eigenlijk nooit goed overkomt.”

“De raad, dat zijn ook maar gewoon 29 medebewoners”

Ze vindt het jammer dat mensen niet wat meer hun stem laten horen, bijvoorbeeld inspreken op een politieke avond. Misschien komt dat omdat ze niet weten dat dit kan, maar José denkt ook dat het een hele hoge drempel is. “Terwijl, de raad ook gewoon  29 inwoners van Overbetuwe zijn.”

“Ik kan niet stilzitten”

José doet haar werk als raadslid naast een fulltime baan als Klantsignaalmanager bij Achmea. Het raadswerk doet ze dan ook voornamelijk ’s avonds en in het weekend. Het aantal uren dat ze besteedt aan het fractiewerk varieert van 3 à 4 uur in de week tot soms wel 20 uur. “Maar als ik maandag, dinsdag en woensdag heb vergaderd, ben ik er donderdag wel klaar mee. Dan wil ik even niks, ja lekker suffen op de bank”.  Niet dat ze daar lang op blijft liggen. José is namelijk een fervent sportster. Grit-lessen, bootcamp, hardlopen, fietsen, van alles om maar niet stil te  zitten.

“Leuk om van dezelfde partij te zijn”

En dan heeft ze ook nog een echtgenoot, Cor Verhart, actief als burgerlid bij de VVD-fractie in Overbetuwe. Gelukkig zijn beide echtelieden van dezelfde partij: “Dat is leuk. We kunnen samen naar bijeenkomsten toe. Ok, we reizen dan eigenlijk alleen maar samen en zien elkaar daar niet, maar het is toch gezelliger. En natuurlijk is het fijn dat je op inhoud samen kunt sparren.” Meestal zijn ze het eens. Behalve dan die eerste keer dat José als nieuwbakken raadslid moest stemmen en haar man nog deel uitmaakte van de VVD-fractie. “De een stemde voor en de ander tegen, dat kan dus ook!”

“Gek op Franse muziek”

José noemt zichzelf een open boek. Op de vraag of er iets is wat mensen niet van haar weten moet ze lang nadenken. En komt ze gelukkig toch nog met iets. Ja, ze heeft een passie voor Frankrijk en de Franse taal. Ook is ze gek op Franse muziek. In de auto is het dan ook lekker meezingen. “En dan kan het me niet schelen dat ik de tekst niet ken. Oh ja, en zingen kan ik ook niet!”

 

 

Zoeken

Volg ons