Elbert Elbers (PvdA), Politiek is WEL leuk!

Elbert Elbers houdt van sport. Via de badmintonclub rolde hij zelfs ooit de politiek in. Nu is hij raadslid en fractievoorzitter voor de PvdA Overbetuwe. Daarnaast heeft hij een fulltime baan als juridisch medewerker.

Elbert komt uit een echt rooms katholiek gezin, zijn ouders stemden altijd KVP/CDA. In zijn studententijd kwam hij voor het eerst in aanraking met de PvdA. Maar Elbert werd niet gelijk lid. “Ik was vooral heel actief in de sport, tijdens mijn jeugd als voetballer in Driel en op latere leeftijd bij het badminton. Binnen de badmintonclub heb ik eigenlijk zo’n beetje alles wel gedaan, jeugdbegeleider, wedstrijdbegeleider, secretaris, penningmeester en voorzitter. Heteren/Driel was in die tijd best een grote club met ruim 230 leden en we speelden zelfs landelijk op een redelijk niveau.”

Elbert Elbers

Via een mede-badmintonner werd hij uiteindelijk lid van en actief binnen de PvdA. Hij begon als raadslid in de gemeente Heteren. Na de herindeling werd hij eerst een tijdje commissielid en later weer raadslid.

Joop den Uil

“De reden waarom ik ooit de politiek ben ingegaan is toch wel Joop den Uil”, gaat Elbert verder: “En dan vooral zijn pleidooi voor solidariteit. Vroeger werden de tegenstellingen tussen PvdA en VVD meer uitvergroot. Je was voor de een of de ander, of je stemde natuurlijk een christelijke partij. Tegenwoordig liggen die verhoudingen toch ietsje anders.”

Per week is Elbert ongeveer 16 uur bezig met het raadswerk, en alle bijkomende werkzaamheden voor de fractie. “Het lijkt wel of het meer is dan de voorgaande periodes, volgens mij komt dit omdat er onderling ook veel meer gewisseld wordt. Daarnaast zijn er meer memo’s en heb ik de indruk dat de fracties steeds actiever worden met vragen stellen.”

Als eenmansfractie probeert Elbert wel alles te volgen. “Je neemt toch meer informatie tot je denk ik als in een grotere fractie”, vertelt Elbert: ”In een grotere fractie kun je toch wat makkelijker een onderwerp aan een collega overlaten. Ik moet tijdens de raad wel over alle onderwerpen het woord kunnen voeren!”

 AJAX en bootcamp

Sport is ook nog steeds belangrijk voor Elbert, iedere zondag bootcampt hij in Driel. En hij doet regelmatig mee aan georganiseerde mud runs of andere loopevenementen. Sport kijken doet hij ook graag: “Al van jongs af aan ben ik AJAX-fan, samen met mijn vader! Ik heb al jaren een seizoenkaart en probeer iedere thuiswedstrijd samen met 2 goede vrienden te gaan kijken.”

De resterende schaarse vrije tijd brengt Elbert graag door met vrienden en hij probeert iedere dag even bij zijn vader langs te gaan. “Mijn vader is inmiddels 93, maar woont nog wel steeds zelfstandig. Hij kan alles nog wel zelf, maar ik vind het geen prettig idee dat hij altijd maar alleen zit en daarom ga ik bijna iedere dag even langs voor de gezelligheid en soms wat hulp.”

Politiek is belangrijk

“Langzaamaan beginnen we ook bij de PvdA weer met de voorbereidingen voor de verkiezingen. Het vragen/zoeken van nieuwe mensen en het schrijven van de verkiezingsprogramma’s. Het belangrijkste wat ik de mensen hier bij mee wil geven is dat de politiek WEL leuk is! Het negatieve beeld over politiek bestaat nog steeds en dit vind ik erg jammer. De politiek is namelijk zo belangrijk in onze samenleving. Hoe verdeel je de schaarse middelen die je hebt het beste, zodat je de mensen die het nodig hebben een steuntje kunt geven. Om dit te kunnen bereiken hoop ik dat de PvdA na de volgende verkiezingen nog weer sterker terugkomt!”

 

Zoeken

Volg ons