Ard op de Weegh (BBO), Vriendelijk Eigenwijs

Ard op de Weegh is fractievoorzitter van de jongste fractie in de raad van Overbetuwe, Burger Belangen Overbetuwe (BBO). Daarnaast is hij al 34 jaar directeur op een van de grootste basisscholen in Arnhem. Ook is hij samen met zijn zoon auteur van boeken over klassieke auto’s

Ard woont sinds 1985 in Elst met zijn vrouw. Hij heeft drie kinderen en is inmiddels opa van 2 kleinkinderen.

Verkoper of politicus?

“Ik heb altijd graag gepraat, en dan kun je 2 dingen doen; of je gaat in de winkel staan om wat te verkopen of je gaat de politiek in!”, vertelt Ard.

Zijn eerste partij was de KVP, een voorloper van het CDA. In Arnhem werd hij in de jaren 70 lid van de jongeren KVP. Daarna was hij een aantal jaren niet politiek actief, tot hij in 1989 lid van de VVD werd. Hier deed hij van alles. Zo zat hij in de provinciale staten, was hij voorzitter van de afdeling Elst en na de herindeling voorzitter van afdeling Overbetuwe. Daarnaast was hij 8 jaar verantwoordelijk voor alle VVD-verkiezingscampagnes binnen Gelderland.

In 2013 draait hij om verschillende redenen de politiek de rug toe. Tot actiegroep CVBO hem eind 2013 benadert: Wil hij niet voor hen in de raad zitten? “Ik heb een hekel aan mensen die een grote mond hebben en zelf niks doen, en zo is dus de fractie BBO geboren”, vertelt Ard.

Ard op de Weegh

Ard is geboren in Enschede en komt uit een politiek nest. “Mijn moeder was vroeger voor de KVP en mijn vader voor de VVD. Dit gaf nog wel eens leuke situaties. Zo heeft meneer pastoor bijvoorbeeld mijn vader ooit eens aangesproken over de VVD-poster die voor het raam hing. Mijn vader vond dit niet zo leuk en plakte vervolgens, samen met ons, de hele auto vol met VVD-posters. Die auto hebben we vervolgens tijdens de mis voor de deur van de kerk gezet. We hebben er daarna nooit meer iets over gehoord van meneer pastoor. Uiteindelijk heb ik me altijd beter thuis gevoeld bij de VVD.”

Bestseller in 4 talen

Samen met zijn zoon schrijft Ard boeken over klassieke auto’s. Hiervoor crossen ze heel Europa door voor mooie foto’s en leuke interviews. Ze hebben inmiddels 3 boeken geschreven en begin 2017 komt het volgende uit. “Het meest trots ben ik op een boek uit 2008, dat is vertaald in 4 talen. Er zijn er echt schandalig veel van verkocht. Ook schrijf ik maandelijks voor verschillende autotijdschriften zoals AM klassiek en Klassiek & Techniek, en voor een paar bladen in Duitsland, Frankrijk en zelfs Amerika.”

Vroeger heeft hij samen met zijn zoon een Spitfire opgeknapt. Maar nu heeft Ard geen klassieke auto meer. Vooral het klussen hieraan kost hem nu gewoon teveel tijd. Voor dagelijks gebruik rijdt hij in een Volvo V70 en in zijn vrije tijd in een MG cabrio: “Maar die valt nog niet onder de klassiekers, dat is meer een youngtimer”.

Links-rechts

Als eenmansfractie moet Ard eigenlijk altijd keuzes maken. Vooral de onderwerpen over het sociale domein, en leefbaarheid krijgen extra aandacht. “Eigenlijk kun je zeggen dat alles wat direct met de burger te maken heeft hoog op ons lijstje staat”, gaat Ard verder, “We hebben een hekel aan achterkamertjespolitiek of geheimen. Onze fractie bestaat uit oud CVBO-leden, dit zijn zeer gemotiveerde mensen vanuit verschillende politieke richtingen. Dit levert ook binnen de fractie zelf soms pittige discussies op. Maar uiteindelijk komen we met 1 standpunt en hopen daarmee de inwoners van Overbetuwe te kunnen helpen.”

“Tijdens de volgende verkiezingen zal BBO ook weer gewoon meedoen. Dan hebben we meer tijd om campagne te voeren, dus wie weet zitten er de volgende periode wel 2 BBO-ers in de raad!”

 

Zoeken

Volg ons